Материали и технологии за производство на каяк

Дата: 12.12.2005

Най-разпространените материали от които се изработват каяци са полиетилен, карбон, кевлар, фибростъкло, винил и дърво.

 

Полиетилен

Един от материалите от който се правят съвременните каяци, се нарича полиетилен. Той представлява полимер, чийто мономер е етиленът или прост (CH2=CH2) n. Сместа съдържа и UV инхибитори, възпрепятстващи вредното действие на ултравиолетовите лъчи върху полиетилена. Тази добавка спомага за запазване живота на каяка, въпреки периодичното му излагане на слънце.

Макар че материалът е един и същ, различните технологии за производство определят и различни свойства на крайния продукт. Едни от фирмите като Прион (Prijon) и Ескимо (Eskimo) използват технологията HTP – полиетилен високо налягане. Други: Риот (Riot), Неки (Necky), Пираня (Pyranha), Рейнбоу (Rainbow), Летман (Lettman), Дагер (Dager) – използват технологията RT .

При първата технология лодката се прави от полиетиленови тръби, които се поставят в матрица и под висока температура и налягане се “издуват”, приемайки формата на матрицата.

При RT технологията в матрицата на лодката се изсипва полиетиленът под формата на гранули, след което матрицата се развърта с висока скорост около надлъжната си ос и под висока температура гранулите се разтапят и равномерно се разпределят в матрицата.

Основната разлика между двете технологии е в това, че при HTP технологията лодката се произвежда от готова монолитна пластмаса, тоест първо се произвежда полиетиленовата тръба и от нея лодката. Заради тази монолитност лодките, произведени по тази технология са по-здрави.

При RT технологията лодката се получава от спояването на гранулите, в резултат на което полиетиленът се получава по-малко монолитен и по-малко здрав.

Все пак, не може да се каже коя от двете технологии е по-добра. При HTP технологията по-добре се получават закръглените детайли, но резките ъгли са проблемни (справка - тънките комикси при лодките на Prijon ). RT позволява по-съвременен дизайн на лодките - в матрицата се изсипват гранули с различен цвят. При HTP да се направи разноцветна лодка е много сложно. Така също заради особености в технологичния процес да се пусне нова лодка с RT е по-евтино, но серийното производство с HTP е по-изгодно.

Пираня и Дагер произвеждат лодките си от по-мек, но и по-дебел материал и макар че лесно се драскат, такива лодки са дълговечни, но и доста тежки – 20 - 23 кг.

Неки, Рейнбоу и Летман правят лодките си от по-твърд и тънък материал. Такива лодки тежат около 16 кг, но се деформират след година-две усилена експлоатация.

 

Карбон

 

Винил

При този вид лодки първо се изработва скеле, което може да е от алуминиеви тръби или дърво.

www.yostwerks.com

Дърво

Вход
*Потребителско име
*Парола
Календар 2015