р. Стара река - Търговишко

Дата: 23.01.2010

Стара река е река в Северна България. Извира при прохода Вратник в северните склонове на Сливенска планина. 

На 3-4 километра след с.Стара река в нея се влива Тинева река, а след още десетина р.Карадере. До село Кесарево протича в дълбока долина. Реката тече в каменно корито, което е с наклон около 5% и цялото е осеяно с бързеи и падове до около метър до метър и половина високи.

Може да се кара от с.Майско (ако е по-пълноводна) до с.Стара Речка. От с.Майско до с.Ставрек е бърза, в завои, но без особенни препятствия. На места няма добра видимост, но не е проблем минаването. След с.Стеврек става малко по пълноводна, защото там се вливат още две рекички.

Най-добрият участък от реката е от с.Стеврек до с.Мечево. След с.Стара Речка става по-равна и гладка.
Сложност клас II-III, в първия участък от с.Стеврек до каменния Римски мост, реката е основно клас II. От римския мост до въжения мост преди с.Мечево е по атрактивния участък. Тук се намират няколко бързея клас III, както и 3 атрактивни пада.
Пада след скъсания железен мост е добре да бъде подсигуряван, тъй като е дълбок и водата се изсипва в полукръгла чаша и "държи". Рискът от травми или повредена екипировка във този участък е много неприятен, тъй като най-близките обитаеми селища са на километри от реката, горските пътища са запуснати и обрасли и евакуацията на хора и екипировка в този участък е сложна логистична задача. 

Реката е чиста и почти няма човешка намеса в нея.

 

;

Ето и няколко клипчета от там:

 

 За околностите:

 

Вход
*Потребителско име
*Парола
Календар 2015