Проведе се Националният събор „Каяк в бързи води – Струма 2013“

Дата: 09.09.2013

» Класиране

» Галерия

 

Проведе се петото издание на Националния събор по каяк в бързи води на река Струма в Кресненското дефиле. И тази година съборът показа, че интересът към бързите води се е увеличил и този тип занимание се е развило, привличайки нови привърженици.

Река Струма отново приюти събитието, заради добрите условия за провеждането му и атрактивните си бързеи. Дестинацията стана популярна през последните години, като през пролетния сезон хиляди хора се радват на природата и бързеите на реката.

С всяка изминала година нивото на участниците се повишава и се наблюдава сериозно вдигане на летвата по отношение на уменията за управление на каяк. Все повече клубове и общности от хора обръщат внимание на подготовката си и благодарение на достъпната информация и организираните от клубовете курсове и обучения, бързите води стават все по-достъпни за всеки ентусиаст.

Сдружението Българско каяк общество за поредна година се нагърби с нелеката задача да събере на едно място привърженици от цялата страна. Във всички точки на България има групи от хора, които през пролетния сезон сядат в каяците и тръгват по реките. Този тип събития ги събира и обединява в едно цяло и показва, че хората, които обичат каньоните и дефилетата, не са единици, а цяла общност.

В надпреварите и организацията взеха участие хора от Пловдив, Варна, Козлодуй, Добрич, Стара Загора и др. населени места на страната и показаха завидно ниво в управлението на каяк. Събитието беше подпомогнато и от рафтинг фирмите, които от години развиват и популяризират района на Кресненското дефиле.

Победител в надпреварата за единичен каяк (К1) мъже стана Огнян Василев, а при жените – Емилия Бегунова.

Тази година се покачи интересът към дисциплината „Фемили“, която стана една от най-атрактивните, като даде шанс и на по-неопитните да изпитат ентусиазма и привързаността към реките. В тази дисциплина се използват двуместни надуваеми каяци, които са по-стабилни и предназначени за по-неопитни хора.

Изненадващо високо ниво показаха и участниците от нежния пол. Те преминаваха през слаломните врати бързо, с лекота и умереност, без да създават никаква работа на спасителните екипи. Все повече жени сядат в лодките и това показва, че каякът в бързи води е станал по-достъпен и не е привилегия само за определен тип хора.

Резултатът е подобен и при мъжете, където най-младият участник успя да остави много зад себе си останалите. Това показва високия потенциал на малките и важността да се инвестира отрано в тяхното развитие.

Вечерта награждаването беше придружено с шумно парти и продължи до ранни зори. Събитието има перспектива да се развива и организаторите от каяк обществото ще търсят начини то да става все по-атрактивно.

В България има много работа по отношение на културата ни и начина, по който гледаме на водоемите и реките. Видимо е, че ще трябват години, за да се промени манталитета и товарът, останал от предишните поколения, и затова всеки един, който гребе по реките, иска да предаде преживяното на все повече хора.

Освен физическото предизвикателство, каякът позволява на привържениците на бързите води да посетят едни от малкото останали красиви кътчета на страната и чужбина. Тези приключения винаги са съпътствани с много настроение и ентусиазъм. Затова каякарите ще пазят ревностно интересите си и няма да остават безучастни, когато видят, че даден водоем е застрашен от унищожаване или че някой се опитва да лиши хората от хубавите гледки и шанса да се полюбуват на красивите кътчета из страната ни. Тези места стават все по-малко и каякарите са едни от основните участници в борбата за запазването им.

Вход
*Потребителско име
*Парола
Календар 2015