Поход по река Искър 2010

Дата: 14.04.2010

Най-неочаквано, дори и за самия мен, станах участник в този поход, за моя най-голяма радост. Нека долното описание служи за информация на тези, които като мен искат участват за първи път и имат много въпроси и колебания.

Часът на срещата - вечерта на 31.03, мястото - местността Провъртеника (ударението е на "и"-то).

Провъртеника

Аз стигнах дотам през Румянцево - отбивката за Карлуково. Пътят е меко казано офроуд с елементи на асфалт. През Луковит пътят е много по-добър, само че се удължава. Отбивката е на пътя Карлуково - Луковит, отляво, ако идваш от Карлуково. Пътят слиза надолу, почти до реката, минава под жп мост и веднага след това вдясно започва черен път с табела Провъртеник, покрай реката. Отбивката за самия лагер лесно се пропуска, но на практика е в началото на един широк завой на Искър и слиза надолу към някакви ниви. Ако се пропусне, след 200 метра се стига до хижата и може да се обърне.

Карта Карлуково

Искъра прави голям завой покрай тази поляна, като отсреща е стената на Карлуковското дефиле. Гледката прилича малко на форт Бояр само че наобратно - все едно си във вътрешния двор, отвсякъде са надупчените с пещери скални стени, както и стърчащата кула на Провъртеника - с кръгъл отвор като ухо на игла.

Camp 1

Преживяването е незабравимо - черната стена около теб, звездното небе отгоре, огньовете, приятната компания...

А на сутринта - едни мъгли, едни мистерии.

Мъгли 1 Мъгли 2

 

Първи етап - 01.04

Няма организиран транспорт за колите - сами си правим комбинация с придвижването. Обикновено сутрин преди прехода. Малко е досадно, защото трябва да оправяш багажа бързо, да пътуваш, а пък ти се гребе вече, отделно чакащите да се върнеш умират от скука.

Следващият лагер е до град Койнаре - в едни поля до един мост. Нашите джипиеси ни прекараха по обиколен път (60 км), което ни отне около час. Организаторите минаха през Червен бряг (45 км) за същото време.

Карлуково - Койнаре

Camp 2

Етапът през Карлуковското дефиле е най-бързият участък от похода: средната скорост е около 10 км/ч, като повечето време си в бързеи и стигаш до 18 км/ч (говорим за течение плюс собствен ход, няма как да ги разделя). Взима се за час.

Карлуково - Койнаре 1

След това е първото сериозно препятствие, което се пренася по суша: една каскада, образуваща мощен валяк. Разказват се истории за много удавени тук.

Каскада 1

Надолу реката е по-бавна, пак има бързеи, но не толкова големи и не с такива вълни. На един от мостовете има пад с вълна, но не е нещо особено. През останалото време - гребане. И ако има насрещен или страничен вятър и си без рул - става весело. Не веднъж насрещният и леко страничен вятър ме буташе към единия бряг, течението не ме пускаше, ама бях завъртян на инак. И така стоях на едно място, борещ се с двете стихии поне да завъртя лодката с носа надолу.

Карлуково - Койнаре 2

Карлуково - Койнаре 3

Карлуково - Койнаре 4

Карлуково - Койнаре 5

Второто пренасяне е близо до финала - на каскадата на ВЕЦ Койнаре. Принципно е възможно да се изпързаля по нея човек.

Каскада 2

Целият преход е 33,79 км. Взема се за около 3 часа и половина. Лагерът:

Camp 2

На сутринта - отново мъгли и красоти:

Мъгли 3 Мъгли 4

 

Втори етап - 02.04

Следващият лагер е до с. Долни Луковит - на бившето футболно игрище.

Койнаре - Долни Луковит

Camp 3

Реката е по-спокойна. Появяват се острови, течението се разклонява в лабиринти.

Койнаре - Долни Луковит 1

Койнаре - Долни Луковит 2

И на този етап се пренася на едно място - скъсан бент.

Бент 1 Бент 2

Образува се добър бързей с половинметрови вълни, силно обратно и мощни въртопи. Повечето, които решиха да го карат, ги гонихме надолу по реката, да ги събираме. Имаха късмет, че се държаха за лодките си.

Реката вече е по-тиха, чуват се птичи песни. И иска гребане.

Койнаре - Долни Луковит 3

Койнаре - Долни Луковит 4

Койнаре - Долни Луковит 5

Преходът - 31,48 км за 3 часа и 20 минути със средна скорост 9,5 км/ч. Максималната беше по-малка - 15,1 км/ч.

Лагерът:

Camp 3

 

Трети етап - 03.04

Следващият етап е с. Долни Луковит - с. Крушовене. Тук походът се разцепи по отношение на следващия лагер. Предвиденият от организаторите е труднодостъпен с коли, особено при кално време - ползва се от камиони за дърводобив. Предложи се по-достъпен вариант - на около километър след селото - на понтонния мост. По принцип той се пренася на последния ден - в зависимост от водата би могло да се мине покрай него. В крайна сметка целият поход лагерува на понтона. Отбивката е на километър и половина след селото, пътят е черен, вдясно.

Долни Луковит - Крушовене

Camp 4

Искърът има още повече острови и лабиринти, още по-широк е и с по-малко бързеи. Преобладават дългите прави участъци. Срещахме много птици - патици, корморани, чайки, дребни чапли, едно пъстросиньо малко пиле като грамадно водно конче…

Долни Луковит - Крушовене 1

Долни Луковит - Крушовене 2

Долни Луковит - Крушовене 3

Долни Луковит - Крушовене 4

Долни Луковит - Крушовене 5

И ето ни на понтона - след 29,64 км за 3 ч и 8 мин с 9,4 км/ч. Максимална скорост - 14,7 км/ч.

Camp 4

 

Четвърти етап - 04.04

От лагера до хижата в с. Байкал са 5 км по шосе.

Крушовене - Байкал

Последният преход е по-различен. Не разбрахме кога течението спря да се усеща, но беше скоро след старта. Реката е широка и спокойна като езеро.

Искър 1 Искър 2

И накрая - бряг насреща. Реката Искър свършва. Отвъд устието - широката полоса на Дунав, отзад - остров. Това очаквахме и това видяхме, но на живо е друго. Широко устие, вливащо се в огромната река, хоризонтът скрит от отсрещния бряг.

Искър 3

До устието са 8-9 километра. След това е голямото предизвикателство за деня - гребане срещу течението до хижата. Много се изприказва за това течение, колко силно влачи, че е най-добре на метър-два от брега, по възможност в обратните. Истината е, че не знаехме (вече бях с партньор в лодката) нашият кораб как ще се държи, ще ни стигнат ли силите да се борим, какво ще стане, ако духне насрещен вятър. В крайна сметка, вятър не духаше, Дунав беше пълноводен, но пък и ние се справихме.

Последният етап - 11,62 км за 2 часа и 3 минути с 5,7 км/ч. Максимална скорост 10,7 км/ч. Последните 3 км - срещу течението. Както казаха другарите - не можеш да гребеш срещу Дунав, само срещу течението.

Крушовене - Байкал 1

Крушовене - Байкал 2

Гледката от хижа Байкал е красива - Дунав е като голямо езеро или голям залив с леки вълни, които крият течението. Насреща остров с дървета. Зад носа е устието на Искър.

Дунав 1 Дунав 2

Дунав 3

В заключение: интересен поход, по бърза туристическа река, последният етап го обогатява с бавното устие и излаза на Дунав. Има един-единствен проблем - никъде не намерихме бира Алмус.

Вход
*Потребителско име
*Парола
Календар 2015