Мистериите на река Велека

Дата: 14.07.2010

Да опишем тази река, че скоро и нея ще затрият гадовете ненаситни.
Стигането до реката е приключение, което може да строши и най-коравия джип, особено в учатъка Царево - Ахтопол.
Реката е плавателна от устието до местността "Царското кладенче", където и да е тя, че и малко нагоре в посока Бродилово, но не много.
Водният маршрут е публикуван на долните табели:

Табела 1

 

Табела 2

Реката е широка и не се усеща течение до края на маршрута. Първите 5 километра са с разкошна лонгозна растителност, полета от водни лилии, които в края на юни са цъфнали, и безброй костенурки, наредени по всеки дънер на припек.

Велека

Лилиите:

Лилии 1

Лилии 2

Костенурките:

Костенурки

Не вярвах, че комбинацията ще можем да я видим, но ето ти изненада:

Лилии и костенурка

След петия километър реката преминава в типична странджанска река - с дъбове, върби и пр. "континентална растителност. Към седмия километър започва да се усеща течение (едва доловимо) и падналите дървета започват да стават препятствия, още около километър нагоре - проходими. След това - бунт сред екипажа и трябваше да обръщам...

Капитанът

По бреговете няма много места за излизане - колкото и да е равнинна реката, бреговете са стръмни, а реката - дълбока. Където е по-полегато - има купища лилии, които ти е грехота да прережеш с варварския нос на лодката. Затова на финала на "официалната" плаваема част от реката има малко дървено слизало, нещо като кей, дотам има и черен път на пешеходната пътека (как ли ще е с колела?) и място за почивка с една-две пейки и "еко" табела за растителното разнообразие. През целия път - тишина, птичи хор, плясък на криле на плашливи диви патици или гъски, знам ли, рояци водни кончета - светлосини, кафяви, огромни тюркоазени... И никакъв боклук.

Сякаш си потънал в безвремието и висиш над замрялата вода.

Велека 2

Обратният път - с лек привкус на тъга, защото всяка една гледка, която ти се е раздипляла на идване, сега полека се затваря обратно пред погледа ти и се отдалечава безвъзвратно, а напред завой след завой се доближаваш до голямата пясъчна коса, зад която е морето. Там където се срещат морето и реката следва миг колебание, морето протяга ръце към теб, но ти в последния момент се дърпаш и се скриваш в спокойната майчина прегръдка на реката, поел към края на това чудно пътешествие.

Вход
*Потребителско име
*Парола
Календар 2015