Ескимоското преобръщане - бедрата преобръщат лодката, главата излиза последна!

Дата: 22.02.2007

"Това не е обикновенна лодка - каза Мечо Пух. Понякога е лодка, понякога е инцидент. Зависи.

- От какво зависи - попита Йори.

- От това, дали си под или над лодката."

За това служи ескимоското преобръщане – за да си над лодката.

Има много начини на ескимоско преобръщане. Всеки има своите предимства и предназначение в отделна ситуация.

 

Бедрата преобръщат лодката

Важното е при неговото изпълнение да се опирате, колкото се може по-малко на греблото. Преобръщането е комбинация от от движение на торса и коленете/бедрата. Преди да започнете изучаването на преобръщането с гребло, трябва да усвоите отделно движението с бедрата.

Намерете опора на която можете да се опдпрете удобно. Ръб на басейна, ръка на инструктор/ка, перило на шлеп... все едно. Дръжте се здраво с прибрани ръце към гърдите за да ги изолирате от движение и преобръщайте лодката само с

краката. Тренирайте така и от ляво и дясно, като тялото лежи по повърхността на водата.

Проблемът е в това, че всеки човек природно има склонност да използва опората на ръцете, за да може да преобърне каяка. Това в крайна сметка противоречи на движението което трябва да усвоите. Не си вдигайте главата и не повдигайте тялото си с ръце. Трябва на 100% да усвоите и да осъзнаете това движение. На сън да ви бутнат, трябва да го направите, преди да вземете греблото.

 

Главата излиза последна

Изваждането на главата бързо над водата в стремежа да се поеме по-бързо въздух, е основната причина за това ескимоското преобръщане "да не става". Извадите ли предварително главата на повърхността, лодката ще си остане преобърната.Закон.

Не бързайте да глътнете въздух, това няма да ви помогне. Вместо това използвайте главата си, за да направите ефективно ескимоско преобръщане и я оставете да излезе последна от водата. Невъзможно е да направите движението с бедрата и да си протягате главата едновременно. Просто повярвайте и да вървим нататък.

 

Ескимоското преобръщане, това противоестествено движение, изисква максимум гъвкавост и минимум сила. И тренировки.

Обърнете внимание на това в каква последователност излизат от водата различните части от тялото и именно главата. Научите ли се да не изваждате главата на повърхността, вие ще направите голяма крачка към ескимоското преобръщане.

След като сте овладели движението с бедрата, може да започнете работа с гребло.

Тази техника, която е описана по-долу е най-разпространения начин на ескимоското преобръщане, с дъговидно движение на греблото и тялото отпред назад.

Началната позиция е защитна позиция с наклон на тялото напред и гребло успоредно на един от бордовете на каяка. Дали ще е от ляво или дясно, определяте вие и това, от къде ви е по-удобно. След овладяването му, не забравяйте да тренирате от страната, която не ви е удобна.

Та така, заели сте защитна позиция, тялото е приведено напред и греблото е успоредно на левия борд (защото на мен ми е по-удобно). Дръжте греблото нежно! Ако го стискате много силно, напрежението се предава на тялото и така то ще загуби гъвкавостта си. Ще се опитвате да излезете със сила, което е много по-сложно.

Извадете ръцете вън от водата (можете да размърдате пръсти, за да сте сигурни, че няма вода) и изпънете тялото близо до повърхността. Долепете брадичката си до дясното рамо и не я отлепяйте докато не завършите преобръщането. Така ще сте сигурни, че главата ще излезе последна. Лявата (ненатоварената) ръка е до бедрото. Започнете дъгообразното движение с дясната ръка и развърнете тялото, като същевремено преобръщате лодката с бедра..

 

В тази техника на ескимоското преобръщане, е добре да се фокусирате на равно и плавно движение на лопатката на греблото по повърхността на водата, като в това време правите усвоеното от вас движение с бедрата. Когато започвате движението, минимизирайте значението на греблото и работете основно с бедрата.

За да избегнете травми, дръжте греблото ниско и пред себе си.

 

Правете всички движения плавно и запомнете: ескимоското преобръщане е движение на бедрата, коленете и тялото, а не на греблото.

 

Статията е много свободен превод на Демо, с елементи на разсъждение, по материали на Кент Форд.

 

Първите стъпки могат да започнат и така                                                                                      Изпълнението не зависи от големината на каяка

 

Ескимоско без гребло

Понякога при преобръщане каякарът може да си изтърве греблото. За това е добре да умее да превите ескимоското и без него. В този случай при започване на движението тялото трябва да е изнесено назад. Следват две последователни движения с ръцете и същото завъртане с бедрата, както по вече описаният начин. Обърнете внимание коя ръка пред коя е, с коя се замахва първо (в случая лявата) и как при завършване на движението се изнася в страни като противовес.

Вход
*Потребителско име
*Парола
Календар 2015