Първоначалния избор на лодка

Дата: 21.11.2005

Коя е моята лодка?

Пиша тази статия въпреки неголемия ми опит, защото смятам, че тя може да помогне на всеки начинаещ, решил да се сдобие с каяк, като му даде насоки за разсъждение преди окончателното решение.

Известно е, че производители на каяк има много. Многообразието на видовете лодки също е голямо и това сериозно затруднява избора.

В най-общи линии каяците за бързи води могат да се разделят на три групи в зависимост от формата и обема им:

1. крийк лодки;

2. плей лодки;

3. лодки за родео.

 

Първата гупа лодки се отличават с голям обем /250 - 300 литра/ и характерна тумбеста форма. Дължината им обикновено е 2.3 - 3 метра. По-старите модели са по-дълги, а някои от по-новите са по-къси.

От гледна точка на качествата им крийк лодките са най-подходящи за начинаещи. Големият им обем и облата им форма не позволяват на водата да "натиска" лодката, а дължината им улеснява поддържането на прав курс. Голямата дължина е и известен недостатък, защото затруднява своевременното завиване, но нали начинаещият не кара в трудни и тесни реки! Все пак, последните тенденции са към скъсяване на моделите за крийк.

По правило най-добре е да се започне с голяма лодка. Друг е въпросът какви са намеренията и предпочитанията, а не на последно място и финансовите възможности.

Ако сте впечатлени от стила rodeo & play, то крийк лодката не е за вас. С нея може да се научите да карате, но нещата спират дотук. Особено като се има предвид сезонния характер на реките в България.

Така наречените play-boats са другата група лодки. Те са с по-малък обем от крийкърските, а дължината им е между 1,80 и 2,6 м. Обемът им варира между 180 и 240 литра. Носът и кърмата са сплескани, като настъпени. Тази форма ви позволява да "топите" и изправяте лодката, използвайки различни техники и силата на водното течение.

Трябва да знаете, че карането на такава лодка е по-трудно за начинаещи, особено при високи води. Тук има риск да ви се стори прекалено трудно или да се уплашите фатално.

Предимството на play-boats е, че не скучаете през лятото в малката вода и на морето! Те сърфират добре и винаги може да направите някоя магария, макар и водата да е малко.

 

Третата група каяци не е за начинаещи. Типичната родео /free style/ лодка е къса - между 1,8 и 2,2 м. Обемът й е съсредоточен около кокпита и варира между 170 и 210 литра. За да карате с такава лодка е необходим известен опит.

 

И накрая - когато решите коя е вашата лодка, не забравяйте при купуването и задължителните аксесоари - балон /за лодката/, жилетка и каска! Не влизайте в реката сам и без тях.

Вход
*Потребителско име
*Парола
Календар 2015