Школа по родео

Дата: 06.02.2008

Любителят на бързите води:

Да разгледаме минимума вещи, които трябва да притежава всеки любител на бързите води:

1.Каска - тя предпазва главата му от удари в камъни и лодки ...

2. Спасителна жилетка - помага му при спасяване

3. Шприцка - не позволява на водата да навлезе в лодката

4. Цвички - предпазват го от студа и острите камъни

5. Гребло - с него той гребе

6. Лодка - с нея се спуска

 

 

 

 

Гребло:

Процесът на избор на греблото не е сложен, но е много важен. Като начало трябва да решите за какво ще го използвате. Вариантите са:

1. Много ще гребете - дължина Lсм

2. Ще се занимавате с родео - дължина L-5см

3. Въобще няма да гребете - дължината няма никакво значение

Забележка: дължината L представлява разстоянието от земята до китката ви при изправена стойка и протегната нагоре ръка.

 

 

Гребането

Безспорно всеки каякар трябва да може да се премества по течението, тоест да гребе.За съжаление задочно да се обясни как се гребе е сложно. Много по-лесно е да се учите, наблюдавайки човек, който вече може да гребе. Затова тук ще дадем само няколко насочващи съвета:

Старайте се да стоите в лодката леко наклонени напред и изправени в кръста.

В резултат от гребането ви лодката би трябвало да се движи напред (назад) ако гребете напред (или назад)

Пръските трябва да са възможно най-малко.



Крен

Макар че кренът не е фигура от родеото, необходимо е всеки родеист да го овладее. Без да се владее крена е невъзможно да се правят фигурите от родеото и въобще да се управлява лодката. И така, опитайте се да поставите лодката на ребро и да я задържите така с помощта на коремните си мускули, стараейки се тялото ви да е изправено. Успяхте ли? Сега бързо пуснете греблото с едната си ръка и хванете противоположния борд на лодката - обърнахте ли се? Случва се. Пробвайте още веднъж –получава се. Именно това е Греб, което вече е фигура от родеото.




Сърфиране (Surf):

Изберете стабилна вълна. Постарайте се да заходите отгоре, като държите лодката перпендикулярно на гребена на вълната. В момента, в който почувствате, че лодката е върху вълната, но центърът й на тежестта не е превалил гребена, трябва рязко да се наклоните напред и да загребете мощно няколко пъти (понякога е достатъчно просто рязко да се наклоните, ако вълната е стръмна). Когато лодката се заплъзга по хребета на вълната, може да се отпуснете малко: да завъртите греблото над главата, да пообщувате със зрителките на брега или просто да пийнете биричка.

 

Не забравяйте да следите носа на лодката да не се потапя под водата. Ако това все пак се случи, коригирайте, като загребете леко назад. Ако пак ви отмива от вълната трябва обратно - да загребете напред.


Свещ.(Ender):

Свещ – това е един от най-зрелищните и едновременно с това най-простите родео фигури. За да се получи свещ, трябва да пъхнете носа или кърмата пот пада на водата. Ако падът не е достатъчно мощен, трябва да се наклоните напред (назад).След като лодката се е изправила на свещ, вие може да позабавлявате себе си и публиката, като отдадете чест, хвърлите греблото или някакво друго мило безумство.






Блистинг(Blasting):

На тази фигура най-лесно може да се научите във валяк с гладък склон. Трябва да нагласите лодката с носа срещу течението, по възможност препендикулярно на валяка и просто да се смъкнете от пенестата възглавница, накланяйки се назад, за да ви подтисне носа под водата и започвате да глисирате.






Пирует.(Piouette 180):

Ако сте усвоили носовата свещ, то да се научите да правитре пирует няма да ви е трудно. Тук най-важното е да се постараете да не се преобърнете през нос прекалено рано. Когато лодката се окаже в носова свещ, трябва с дъгообразно загребване да завъртите лодката около вертикалната ос. Много добре може да усетите движението, ако на гладка вода напълните лодката на 1/3 с вода, за да можете по-устойчиво да стоите на свещ и тогава може да направите пирует на 180, 360, 720, 1080 градуса, докато не ви се завие свят.







Картвил (Cartwhell):

Сигурно вече знаете какво е картвил. Да! Именно картвилите сънува всеки начинаещ родеист, а каскади от картвили сануват “майсторчетата”. През картвиленето минава всеки по-запален каякар. И това той е длъжен да направи САМ. Но ние ще дадем няколко съвета.

1.Въртенето винаги започва от раменете и после преминава в лодката.

2.Внимавайте за това кренът, с който сте започнали първата фаза (носовата), да бъде същият и при втората ( кърмовата), в противен случай най-вероятно ще се преобърнете през кърма (ако кренът е малък) или през борд (ако кренът е голям).

3. Когато се научите да правите един или два картвила, пробвайте да се повъртите на въртящ се стол, защото много скоро ще започнете да правите по 10 или 20 и има опасност да ви се завърти главата.


Уейвуил:

Представете си вълна и после още една, и още една и т.н. Е, как да не завъртите картвил на вълни?! И така уейвуил.

Не разчитайте само на силата (тук няма рехава пяна като във валяка), постарайте се да хванете момента. И... Отначало приповдигнете лодката на кърма, след това рязко на нос, после не прекъсвайки въртенето както и при картвила на кърма.

Не забравяйте, че след големите вълни понякога съвсем случайно има ГОЛЕМИ ВАЛЯЦИ!


Заход на камък:

Ако ви е доскучало, докато се спускате по реката, то огледайте се за плосък, силно издаден от водата камък. Засилете се .Оппа. Вие вече сте върху него или се е получила ефектна “свещ”.Само че внимавайте:

1.да не се преобърнете предварително

2.не ви преобърне и да ви заклещи в камъка.

 

 

 

 

 

 

Скок от скала:

Ако се спускате по планински реки, то рано (ако поискате да си направите ефектна фотография и да си я закачите в рамка на стената) или късно (ако не намерите подходяща по височина скала) ще възникне ситуация, когато ще ви се наложи да скочите във водата от скала или голям камък. Затова внимателно прочетете следващите коментари:

1. Убедете се, че мястото, където искате да се приводните, е достатъчно дълбоко, иначе съществува риск да си счупите краката.

2. При скока се наведете максимално назад, за да не се преобърнете и да не паднете по лице във водата (справка др. Кирил Макаров!).

3. Старайте се да държите греблото паралелно на борда на лодката, за да не ви се отскубне от ръцете в момента на приводняването или да ви избие зъбите.

 

 

 

 

по материал от www.whitewater.ru

 

Вход
*Потребителско име
*Парола
Календар 2015