Наводнение на Струма - 4 декември 2010 г.

Дата: 04.12.2010

От MILS:

Дълго ще има да се говори за таз' вода, дет' е в Струма в момента, но ще се постарая накратко да опиша видяното.

Още на влизане в дефилето прави впечатление, че рекламният билборд на Хепи си е посредата на реката. Следва шока от боклуците и дърветата по пътя, които са сигурен знак че реката го е заляла и него. На старта гледката направо ме втрещи - водата беше на 5 см под моста, което значи, че през ноща го е заливала. По отбивката на старта имаше дънери и боклуци, които реката е изхвърлила на върха на завоя. По-надолу се заредуваха все гледки, дет не съм си мислел че са възможни - моста на въздишките стои, но част от дървените съпенки ги няма, от втория въжен мост е останало само едно или две носещи въжета. На рафтърското излизане цялата гора я няма, а водата беше до съпалата. На 2 от 4 има 5 или 6 огромни вълни като покриви на къщи. Реката в Специалитета е от бряг до бряг или по точно от пътя до жп линията. На левия бряг водата е прескочила подпорната стена и подкопава линията на влака. Скалата на десния бряг е дотолкова залята, че водата прескача през една премка. От камъка няма и следа, дори и по движението на водата. Карфиолите след Специалитета са високи по половин метър.

Следващата гледка беше трасето или по-точно липсата му. В събота оставихме вратичките максимално вдигнати, но това въобще не е било от значение. Водата и дърветата, които влачи, са повлекли както металните въжета над реката, така и металното въже по брега. На места стоят остатъци от него, но на левия бряг нещата са трагични. Целият склон, където беше сипея, се е срутил в реката заедно с въжетата и дърветата. Отсреща стоеше само едно голямо дърво, което не е ясно дали ще оцелее. Самото трасе е страховито само да го гледаш. Доколкото се виждаше надолу към хана, вълните и валяците бяха още по-впечатляващи. Малкото утешение е, че стълбата ни е оцеляла.

На Хана водата е стигнала почти до нивото на бараката ни. Залята е била терасата на "Адвенчърите", както и е било наводнено мазето на хана. Водопроводът е скъсан на моста на Специалитета (който е оцелял) и затова в хана нямаше и вода.

Видео от каякарската поляна »

Вход
*Потребителско име
*Парола
Календар 2015