Как се губи и запазва телесната топлина

Дата: 12.03.2010

Тялото губи топлина по четири начина: провеждане, конвекция, излъчване и изпарение.
Провеждане е преминаването на топлина от топъл обект в директен контакт със студен обект. Напр. когато седите в каяка, топлината на седалището затопля седалката, а седалището се охлажда. Използването на седалка, направена от изолираща пяна, ще забави този процес. В моя случай - шалте под задника.
Конвекция е преминаването на топлина от топъл обект в газ или течност, подпомагано от циркулация на този флуид. Напр. когато вятърът духа в лицето, въздухът отнема топлината при преминаване покрай кожата. Или при плуване в студена вода.
Излъчване е преминаването на топлина през празно пространство, подобно на лъч светлина. Напр. топлинните вълни/частици, излъчвани от огъня или слънцето. Тъмните обекти я поглъщат, а блестящите или светли - отразяват тази топлина. На този принцип работи фолиото - като се увиете в него, то отразява топлината, излъчвана от тялото, обратно към него.
Изпарение е процесът на преминаване от течно в газообразно състояние на веществата. Този процес поглъща топлина и се улеснява от въздушния поток. Напр. при изпотяване или дъжд, докато дрехите или тялото са мокри или духа вятър, ще се отдава топлина при изпаряването.

Основната задача на предпазното облекло във водните спортове е да се предотврати загубата на топлина при конвекция. Това най-добре се постига с ветро- и водоустойчиви материали. Т. нар. "splash" или "spray" дрехи спират вятъра да премине през дрехите или предпазват от дъжд. Сухият костюм и неопренът предпазват циркулацията на студена вода покрай кожата при потапяне.
Провеждането на топлината се намалява с използването на изолиращ слой - поларено яке и панталон. Те се загряват до телесната температура, при което топлоотдаването на тялото се забавя или спира (топлината се вижи от топло към студено). В комбинация със сух костюм ще предотврати загуба на топлина във водата.
Загубата от излъчване на топлинни вълни е най-трудна за предотвратяване. Излъчването трябва да бъде отразено или погълнато - отразено от блестяща повърхност (фолио) или джоб от топъл въздух, задържан в дрехите. Дебел, плътен материал, напр. пуловер, може да погълне известно количество лъчение.
Изпарението най-добре се контролирта от изолиращ слой, който отвежда влагата чрез поглъщане, а не чрез топлообмен. - Подходящи материали са полипропилен, полиестерен полар и до известна степен вълна. Влагата от изпотяването, ще бъде погълната и задържана в плата, далеч от кожата. За тази цел не трябва да се използва памук, защото той не може да отведе водата от кожата.

 

Някои акценти в облеклото

Сух костюм - най-високото ниво на термична защита. Идеята е да задържи въздуха, загрят от тялото, вътре в костюма. Сам по себе си той не може да те стопли. Трябва да се комбинира с изолиращ слой от полиестерен полар под костюма. Тъй като сухите костюми не позволяват много влага да премине навън, трябва да се комбинират и с термобельо, което отвежда влагата от кожата. При сухия костюм съществува опасността при пробив или ако частично не е закопчан да се напълни при потапяне със студена вода, което значително намалява плаваемостта на човек.

Неопрен - идеята е да задържи слой от вода или пот, затоплена от тялото, близо до кожата. така при плуване в студена вода се намаляват ефектите от нейната циркулация. Неопренът работи най-добре в директен контакт с кожата. Допълнителното облекло трябва да е върху, а не под неопрена.

Важни за задържане на топлината са също така: боне, ръкавици, лапи, боти, чорапи. Една забележка за ръкавиците и лапите. Лапите топлят, докато държиш греблото. Ако го загубиш, губиш и лапите, и тогава ръцете не са защитени. За сметка на това, щом вече си попаднал в студената вода, те много бързо губят чувствителност и моторика, които са ти необходими за борбата да се върнеш в лодката. Ръкавици под лапите (съобразено с времето) е добре да се имат предвид.

Ботите трябва да пасват точно. Ако са по-широки, водата ще циркулира в обувките и ще охлажда краката, даже може обувките да изпаднат от крака. Ако са твърде стегнати, ще възпрепятстват кръвообращението, което ще доведе до охлаждане. В по-студено време под ботите или самостоятелно могат да се използват неопренови чорапи.

"Splash" облекло - каякарско яке и панталон. Каякарският еквивалент на "ветровката". Идеята е да задържи сух изолиращия слой и да блокира вятъра. Направени са от водоустойчиви материали като Gore-Tex или найлон, покрит с уретан. Предоставят защита от пръски и дъжд, но не са абсолютно водонепропускливи като сухия костюм при потапяне. Ако седиш в мокър кокпит, ще пропуснат вода в даден момент. Също и водата, която се стича от греблото. Каякарските дрехи не работят сами. Под тях трябва да се носи изолиращ слой.

Изолиращ слой - всяка дреха, която задържа въздух, който да остане топъл и да намали ефектите от конвекцията. Поларът е много подходящ, особено под сух костюм или каякарско облекло. Вълната държи топло, дори когато е мокра, но става много тежка и съхне бавно. Найлон и друга синтетика могат да служат за лек изолиращ слой в по-топло време.

Допълнителен слой от дълго бельо, отвеждащо влагата, под изолиращия слой - направено от капилен или полипропилен. Памукът не е добър избор за водните спортове.

В по-топло време излоиращият слой може да се носи и самостоятелно, без сух или каякарски костюм.

 

По материали от TopKayaker.net: www.topkayaker.net

Вход
*Потребителско име
*Парола
Календар 2015