Проведе се Третият национален събор "Каяк в бързи води 2011 - Нека бъде Струма"

Дата: 07.09.2011

» Класиране

» Галерия

Третият каяк събор за бързи води, организиран от Българското каяк общество (БКО), се състоя от 4 до 6 септември на река Струма в Кресненското дефиле под мотото „Нека бъде Струма“.

Реката отново събра многобройните любители на каяка и бързите води. В състезателния елемент, който се проведе на изграденото от БКО слаломно трасе, се включиха над 60 души от цялата страна. Фокус на събитието отново беше насърчаването на начинаещите и най-малките, които редом с родителите си премериха сили по изграденото за целта трасе. В надпреварите се включиха участници от Варна, Стара Загора, Елхово, Пловдив, Лом, София и др. При „фемили“ дисциплината първа позиция спечели 7-годишният Тодор Иванов, а най-малкият регистриран участник при единичните каяци – Огнян Василев (на 12 години), се нареди на 11 позиция сред по-възрастните от него.

В генералното класиране за единичен каяк (К1) при мъжете първото място зае Иван Ангелов от Елхово. При дамите победител бе Яна Дамянова от София, а в дисциплината двоен каяк (К2) победи отборът на Мария Павлова-Кели, Яна Дамянова, Любомир Петков, Владимир Петров, Атанас Алексиев и Александър Петров.

В рамките на събора се проведе и етап от Държавното първенство по каяк в бързи води към Българската федерация по кану-каяк (БФКК), което е олимпийска дисциплина.

Класиране при мъжете:
1. Явор Петров
2. Светослав Симеонов
3. Милен Захариев

Класиране при жените:
1. Йоанна Миланова
2. Петя Джегарска
3. Лина Григорова

БКО и БФКК все по-често си подават ръка при организирането на събития и това оказва положителен ефект на спортовете, свързани с бързите води.

Чрез проведения събор за пореден път бе обърнато внимание на възможностите, които реките предоставят за спорт и туризъм, и бе изразена надежда за по-доброто им стопанисване от страна на институциите.

Мотото на събора – „Нека бъде Струма“, е по повод прекратяването на проекта за 4-та МВЕЦ в дефилето, с което БКО, съвместно с клубовете по рафтинг и ред екоорганизации, успя да запази основното място в България, където могат да се практикуват спортове в бързи води.

Състезанията завършиха с награждаване и парти на открито вечерта. Традиционно през останалите дни по реката се проведоха и множество демонстрации и масови спускания.

Българско каяк общество изказва своите огромни благодарности на всички медии, които подкрепиха събитието.

Вход
*Потребителско име
*Парола
Календар 2015