Годишната среща на БКО отново събра привържениците на каяка и рафтинга в България

Дата: 16.02.2012

Под надслов „На каяк с нас :)“ Българското каяк общество организира годишното си парти, обединяващо всички привърженици на спортовете, практикувани в бързи води. По традиция бяха отбелязани най-значимите събития от изминалата година с прожекции на кратки филми и снимков материал за изминалия сезон.

През 2011 г. БКО затвърди практиката си да организира курсове за обучение и събития, свързани с развитието на каяка в България. Бяха привлечени нови привърженици и ефективно се работи за популяризирането на този спорт сред най-малките. Тъй като именно те ще поемат в бъдеще щафетата в каяка, младите попълнения бяха основният акцент на партито.

Посрещаме 2012 г. с хубава и стабилна зима, което е гаранция, че активният сезон за спускане в бързи води ще е дълъг и ползотворен. През изминалата 2011 г. снегът в планините беше критично малко и това доведе до маловодие в реките, което се отрази на каяка и съкрати сезона и спусканията по повечето традиционни трасета.  Въпреки всичко това не попречи на ентусиастите да извлекат максимума и да оползотворят сезона. Маловодието ни накара отново да се замислим до каква степен сме зависими от природата и че липсата на вода не е проблем само на любителите, спускащи се по буйните води на реките.

След традиционните походи на каякарите в съседни страни и по-далечни европейски дестинации установихме, че и там маловодието не ги е пощадило. Реките са главните артерии на живота и всички сме зависими от тях независимо дали ги ползваме за хоби или за питейна вода. Затова приобщаването на хората към идеята за съхраняване и опазване на природните дадености съпътства всички дейности на каяк обществото. 

Наблюденията показват, че реките и каньоните им са последните незасегнати пряко от развитието на комуникациите и другите продукти на съвременната цивилизация места. За времето на своето съществуване БКО успя не само да реализира и утвърди политиката си ежегодно да организира събития с цел привличане на нови привърженици на спортовете, практикувани в бързи води, но и при всяка възможност да запознава хората със значението на реките за нас.

БКО уверено следва целите и амбициите си да развива каяка, въпреки че стопанисването на водоемите в България е занемарено и това затруднява достъпа до тях. Този факт каяк обществото отразява и се опитва да промени.

Интересът към каяка в България все повече се увеличава, въпреки че заради специфичната екипировка този спорт е по-трудно достъпен. През изминалата 2011 г. БКО успешно организира няколко събития, които осигуриха по-добър достъп до него.

Българското каяк общество провежда и курсове за обучение и по всичко личи, че това е най-добрият начин за популяризиране и привличане на нови хора. Планират се и редица други дейности и събития за 2012, сред които създаване на по-добро взаимодействие с общините, работа по проекти, свързани с подобрение на  условията в някои реки, организиране на фотоизложба и други.

През 2011 г. се увеличи и интересът на по-малките към каяка, които се включиха в надпреварите на Националния събор по каяк в бързи води. Децата винаги са били символ на надежда и носят своето малко огънче и непредубеденост към всичко, в което се включват. Децата са и отговорност – както физическа, така и морална, и Българското каяк общество ще търси през 2012 г. начини, с помощта на които да направи каяка по-достъпен за тях.

Материали от събитието:

Видео - Детско каяк общество

Видео - Водно стъкло - пиеси от р. Соча и нейните притоци

Видео - Зимно дунавско хоро

... очаквайте скоро и още!

Вход
*Потребителско име
*Парола
Календар 2015