Днес е Световният ден на водата

Дата: 22.03.2012

Световният ден на водата се празнува всяка година на 22 март, за да фокусира вниманието върху водните ресурси и важността да се полага непрекъсната грижа за тях.

В България има редица проблеми по отношение на водното ни богатство. Реките са мръсни и неподдържани. Стопанисването на коритата е затруднено заради бюрократични спънки. Липсва адекватна система за контрол и превенция. Проблемите се коригират постфактум, след като се случат разрушителни бедствия. Има очевидна липса на отговорност, контрол и координация между държавните институции, които трябва да се грижат за това. Не съществува регистър на водоемите в България – държавата не знае колко водоема има, чии са, няма документи за това.

С цел да алармира за тези проблеми и да приобщи хората към идеята за съхраняване и опазване на природните дадености, днес Българското каяк общество кани всички желаещи на изложба под наслов „Водата е живот – животът е хубав“. Откриването ще се състои тази вечер от 18:30 часа в градинката пред „Кристал“, срещу Военния клуб, а фотосите ще останат изложени до 31 март 2012 г.

Изложбата представя фотографии, запечатали моменти от спускания в бърза и спокойна вода, интересни райони в България и чужбина, вълнуващи мигове от състезания и водни походи, настроенията и невероятното чувство от общуването на човека с природата, стихията и силата на водата – преживявания, които фотографът успява да улови за части от секундата. Чрез тази експозиция се надяваме хората да осъзнаят красотата и важността на водата, това, което тя ни дава, това, което ние можем да й дадем, и това, което можем да загубим, ако не я пазим.

Изложбата се организира със съдействието и подкрепата на Община София, „Веолия“, „Софийска вода“ и „Нетера“.

Успоредно с това стартира конкурс за най-добра снимка, в който участват всички снимки, изпратени за участие в изложбата. За повече информация натиснете тук.

Тук можете да разгледате всички снимки, включени в изложбата.

World Water Day 2012 from Bobi Dachkov on Vimeo.

Вход
*Потребителско име
*Парола
Календар 2015