БКО отрази изминалата 2012 с прожекция на филмов и снимков материал

Дата: 21.02.2013

По традиция Българското каяк общество организира годишното си парти, обединяващо всички привърженици на спортовете, практикувани в бързи води. Както всяка година, така и тази бяха отбелязани най-значимите събития от изминалата година с прожекции на кратки филми и снимков материал.

 

През 2012 г. БКО запази духа и желанието си да развива каяка в бързи води и да полага усилия реките и водоемите в България да станат едно по-приветливо и достъпно място. Посрещнахме 2013 г. с няколко трудни и амбициозни задачи, свързани с последните останали свободно течащи реки на територията на България. Реките са главните артерии на живота и всички сме зависими от тях, независимо дали ги ползваме за хоби, или за питейна вода. Затова приобщаването на хората към идеята за съхраняване и опазване на природните дадености съпътства всички дейности на каяк обществото.

 

Реките и каньоните са последните места, незасегнати пряко от развитието на комуникациите и другите продукти на съвременната цивилизация. За времето на своето съществуване БКО успя не само да реализира и утвърди политиката си ежегодно да организира събития с цел привличане на нови привърженици на спорта, но и при всяка възможност да запознава хората със значението на реките за нас.

 

Дори и след последните бедствия и наводнения стопанисването на водоемите в България остава занемарено, а призивите и опитите да се информират властите за видими опасности и нарушения остават нечути от отговорните институции. Несъмнено в по-отдалечените от столицата райони продължава безогледното и нелогично унищожаване на водоеми, тъй като контролът върху тях е само фиктивен.

 

Едно от най-фрапиращите неща, които се случиха през 2012 г., е, че с решение на Министерския съвет каскадата „Арда“ и 40-километровият и непокътнат каньон бяха обявени като „обект от национално значение“. Видимо незаконно и юридически необосновано се дадоха преференции на частни фирми, една от които дори не е българска. Нашумялата тема с монополите и нарушенията на ЕРП е актуална днес, но хората, които обичат реките, останаха още миналата година огорчени от факта, че България подари 40-километров участък на чужди компании и интереси.

 

Каякарите не останаха безразлични и с подкрепата на природозащитни организации подеха кампания това да бъде променено и властите да се замислят дали работят в услуга на държавата ни. Нито един подобен проект през последните години не се оказа ефективен, ако въобще е бил завършен. Практикувайки хобито си в най-скритите кътчета на България, каякарите се сблъскват с действия към водоемите, които показват ясно, че все още няма здрав разум по отношение на опазването им.

 

Именно поради тази причина през пролетта на 2012 г. сдружение БКО организира в центъра на София изложба под надслов „Водата е живот – Животът е хубав“. В нея бяха изложени фотографии от различни дестинации в България и Европа, заснети през погледа на каякарите и всички любители на реките и каньоните. Изложбата показа, че реките са нещо, което е ценно и трябва да се пази от човешка намеса.

 

Интересът към каяка в България все повече се увеличава, въпреки че заради специфичната екипировка този спорт е по-трудно достъпен. Българското каяк общество провежда и курсове за обучение и по всичко личи, че това е най-добрият начин за популяризиране и привличане на нови хора. Планират се и редица други дейности и събития за 2013 г., сред които създаване на по-добро взаимодействие с басейновите дирекции и общините, работа по проекти, свързани с подобрение на условията в някои реки. През последните месеци се заражда и идеята за взаимопомощ с клубове от съседните ни страни. Очакванията са да се изгради „обща карта“ на реките и каньоните на Балканите с цел привличане и популяризиране сред общността на любителите на каяк туризма. Пълната липса на информация отблъсква хората от различните страни и не им позволява да посещават едни от най-красивите, диви и приветливи кътчета на Балканите.

 

През 2012 г. се проведе и традиционният Национален събор по каяк в бързи води, който привлече много нови хора от страната, както и увеличи интереса на по-малките. Децата винаги са били символ на надежда и носят своето малко огънче и непредубеденост към всичко, в което се включват. Децата са и отговорност – както физическа, така и морална, и Българското каяк общество ще продължава да търси през 2013 г. начини, с които да направи каяка по-достъпен за тях.

Вход
*Потребителско име
*Парола
Календар 2015